Onderzoek arbeidsmarkt sociale advocatuur
De Raad heeft in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt voor sociale advocatuur. De vraag die in het onderzoek centraal staat is: hoe kunnen we zorgen voor een duurzame balans tussen de vraag naar en het aanbod van sociaal advocaten?
Waarborgen van de toegang tot het recht
Zeker voor minderdraagkrachtige burgers is een effectieve toegang tot het recht cruciaal. De maatschappij wordt steeds complexer. Burgers lopen daardoor vaker tegen problemen aan en daarbij moeten zij ook kunnen rekenen op passende ondersteuning en goede rechtsbijstand. Daarom hebben we, in samenwerking met de NOvA, dit onderzoek laten uitvoeren. Zo willen we eraan bijdragen dat ook in de toekomst de toegang tot het recht gewaarborgd blijft.
Sociale advocatuur onder druk
De sociale advocatuur staat onder druk. Te weinig afgestudeerde juristen kiezen voor de sociale advocatuur. Zeker nu sociaal advocaten die in de jaren tachtig voor het vak hebben gekozen steeds meer met pensioen gaan, kunnen er tekorten ontstaan. Daarom is het belangrijk te onderzoeken welke (overige) factoren een rol spelen bij de beroepskeuze van juristen en hoe er een impuls is te geven aan een evenwichtig verloop van de in- en uitstroom, zodat continuïteit in vraag en aanbod kan worden gewaarborgd.
Arbeidsmarktonderzoek door Panteia
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia en onderzocht onder meer wat afgestudeerde juristen belemmert om voor de sociale advocatuur te kiezen en waarom advocaten de sociale advocatuur verlaten. Maar het onderzoek richt zich ook op de invloed van de politieke, economische, sociaal-maatschappelijke, technologische, wettelijke en ruimtelijke context op het arbeidsmarktaanbod aan sociaal advocaten en welke maatregelen er mogelijk zijn om dat aanbod te bevorderen.
Lees hier het rapport arbeidsmarktonderzoek sociale advocatuur (pdf, 966 kB).