Rechtsbijstand.nl is vernieuwd
Onze vernieuwde website Rechtsbijstand.nl staat live! Wij hebben deze site vernieuwd om rechtzoekenden beter te kunnen helpen. De vernieuwde website is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. De informatie is beter vindbaar, oude informatie is verwijderd en de zoekfunctie is verbeterd. Rechtsbijstand.nl is vanaf nu ook te bezoeken via een tablet of mobiele telefoon. Wel zo handig. In dit artikeltje leest u hoe de website is opgebouwd en welke informatie u waar vindt.
Op de homepage
De homepage (www.Rechtsbijstand.nl) ‘opent’ met een hoofdmenu met drie knoppen:
- “Zelf regelen”
- “Over mediation en rechtsbijstand”
- “Ik krijg mediation of rechtsbijstand”.
Door op een van deze knoppen te klikken, klapt er een submenu uit met meer onderwerpen binnen die categorie. Via het menu bovenin kunt u snel en eenvoudig naar een andere pagina binnen de website gaan. Zo weet u altijd waar u zich op de website bevindt en hoe u terug of verder kunt gaan.
Op de homepage vindt u onder ‘Direct naar’ de 6 meestbezochte pagina’s, waaronder inkomenscontrole, hoeveel moet ik zelf betalen (eigen bijdrage), peiljaarverlegging en aanvragen inkomensverklaring. Verderop vindt u informatie over de Herstelregeling Kinderopvangtoeslag (voor gedupeerden van de toeslagenaffaire) en de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (voor mensen die in de problemen zitten en er zelf niet uitkomen is het soms toch mogelijk een advocaat te krijgen). En het laatste nieuws.
“Zelf regelen”
Onder het kopje “Zelf regelen” vinden rechtzoekenden hulpmiddelen zoals nuttige websites, checklists en voorbeeldbrieven die zij kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een klachtbrief op te stellen. Hier vinden zij ook een link naar onze andere website voor rechtzoekenden: www.Rechtwijzer.nl. Rechtwijzer.nl adviseert mensen met een juridisch probleem over welke stappen zij zelf kunnen zetten om het probleem op te lossen. Deze website is vooral handig voor mensen die meerdere problemen tegelijk hebben.
“Over mediation en rechtsbijstand”
Onder het kopje “Over mediation en rechtsbijstand” vinden rechtzoekenden informatie die zij nodig hebben als zij een juridisch probleem hebben dat zij niet zelf kunnen oplossen. Als de rechtzoekende geen mediator of advocaat kan betalen, betaalt de overheid mee aan de kosten als de rechtzoekende aan de voorwaarden voldoet. Dit heet ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Onder het kopje “Over mediation en rechtsbijstand” staat daarover meer informatie. Bijvoorbeeld over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation en hoeveel de rechtzoekende dan zelf moet betalen.
“Ik krijg mediation of rechtsbijstand”
Onder het kopje “Ik krijg mediation of rechtsbijstand” kan men lezen wat er kan gebeuren nadat de mediator of advocaat gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation heeft aangevraagd. Aan het einde van de zaak is het mogelijk dat we opnieuw kijken of die persoon recht had op gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation. Daarover leest u meer onder het kopje ‘hercontrole van uw inkomen’ en ‘resultaatbeoordeling’.
Ook staan onder het kopje “Ik krijg mediation of rechtsbijstand” voorbeelden van brieven die wij sturen, met een toelichting.
Snelkoppelingen en favorieten
Heeft u in het verleden snelkoppelingen naar Rechtsbijstand.nl gemaakt of webpagina’s als favoriet opgeslagen? Vervang dan de url door de nieuwe url. Zo kunt u ook in de toekomst snel naar een specifieke pagina op de site gaan die u regelmatig bezoekt.
Vragen of opmerkingen?
Kunt u bepaalde informatie niet vinden of heeft u andere vragen of opmerkingen over de website? Stuur dan een e-mail naar webredactie@rvr.org.
Voor inhoudelijke vragen kunt u tijdens kantooruren bellen met de Raad via het algemene telefoonnummer: 088-7871000. Mailen kan natuurlijk ook.
Rechtzoekenden kunnen mailen naar info@rechtsbijstand.nl.
Advocaten en mediators kunnen mailen naar info@rvr.org.
Alle websites van de Raad voor Rechtsbijstand
De vernieuwing van Rechtsbijstand.nl is onderdeel van een traject om alle websites van de Raad voor Rechtsbijstand te vernieuwen. Dat is een gefaseerd traject dat ongeveer een jaar in beslag neemt. Inmiddels zijn Ouders-uit-elkaar.nl, RvR.org inclusief Kenniswijzer, Bureauwsnp.nl, Bureauwbtv.nl en Rechtwijzer.nl vernieuwd en hebben we een compleet nieuwe website over de Raad ontwikkeld; RaadvoorRechtsbijstand.org.