Mediation en mediators
Dienstverleners die willen werken op toevoegingsbasis moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het aanbod van advocaten om gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoegingen) te kunnen geven, is op diverse wijzen inzichtelijk gemaakt. De ontwikkeling is over een periode van vijf jaar naar leeftijd, (soort en hoeveelheid) werkzaamheden en (kantoor)locatie opgenomen.
Wat is mediation?
Mediation is het bemiddelen in een geschil, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige de onderhandelingen tussen de rechtzoekende en zijn wederpartij begeleidt, teneinde vanuit hun werkelijke belangen te komen tot gezamenlijk gedragen oplossingen en tot voor ieder van hen optimale resultaten.
Rechtzoekenden kunnen niet alleen voor rechtsbijstand en advies maar ook voor mediation een toevoeging aanvragen. Hierbij gelden dezelfde wettelijke regelingen die hierboven beschreven zijn voor wat betreft inkomens- en vermogensgrenzen, nihilstellingen en resultaatsbeoordeling als bij reguliere toevoegingen. Mediation houdt inschakeling van een onafhankelijke bemiddelingsdeskundige in die partijen helpt bij het oplossen van hun conflict.
Mediators mogen alleen op toevoegingsbasis werken indien zij voldoen aan de door de Raad gestelde toelatingseisen. Zo moeten zij MfN-registermediator zijn en ingeschreven staan bij de Stichting Kwaliteit Mediators en het aantal mediations dat zij in de voorliggende periode hebben afgerond, moet aan een bepaald minimum voldoen. Ook dienen mediators over objectief aantoonbare kennis te beschikken betreffende de juridische aspecten van mediation, evenals over vereiste vaardigheden, zoals het kunnen omgaan met conflicten waarbij escalatie dreigt. Voor het mogen behandelen van familiezaken, waarvan doorgaans bij mediation sprake is, gelden extra voorwaarden.