Over het Kenniscentrum
‘De burger en zijn hulpvraag centraal’ vormt de kern van de maatschappelijke opgave waar de betrokkenen in het vernieuwde rechtsbijstandstelsel voor staan. Weten wat wel en niet werkt voor rechtzoekende burgers en de professionals die hen bijstaan is dan van groot belang: voor de kwaliteit van dienstverlening; voor een doelmatige besteding van publiek geld en voor het inrichten van een duurzaam stelsel.
Solide kennisbasis
Onze huidige informatievoorziening over de uitvoering van de Wet op de rechtsbijstand, de Wet schuldsanering natuurlijke personen en de Wet beëdigde tolken en vertalers vormt hiervoor een solide kennisbasis. Maar om een lerend stelsel te kunnen zijn, is versterking van die basis nodig. De informatievoorziening is nu te gefragmenteerd en teveel op de productie gericht. En de doelgroepen van de gesubsidieerde rechtsbijstand, de wettelijke schuldsanering en legal aid zijn vaak ondervertegenwoordigd in geschilbeslechtingsdelta’s (onderzoeken waarin de civiel- en bestuursrechtelijke problemen van Nederlandse burgers beschreven worden en de aanpak die zij volgden om die op te lossen) en andere onderzoeken.
Practice-based evidence nodig
Om écht te weten wat goede rechtsbijstand is die problemen van mensen effectief en efficiënt oplost is meer nodig, namelijk practice-based evidence bestaande uit data, praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten waarmee betrouwbare, onafhankelijke kennis kan worden ontwikkeld, gedeeld en in de praktijk toegepast. Door kennis in het hart van het stelsel te brengen en die systematisch en keten-breed te organiseren in het Kenniscentrum bij Raad voor Rechtsbijstand kunnen huidige kennisleemten worden opgevuld en ontstaat er voor alle betrokkenen in het stelsel – wetgever, beleidsmakers, uitvoerders, dienstverleners, burgers en hun wederpartijen – overzicht en inzicht. En daarmee ontstaat een solide basis voor het kunnen maken van geïnformeerde beleidskeuzes, het (door)ontwikkelen van dienstverlening en het informeren van het bredere publiek over de public goods die toegang tot recht en gefinancierde rechtsbijstand zijn.
Samen toewerken naar een lerend stelsel
Het Kenniscentrum waarvoor de Raad kwartier aan het maken is, is met, voor en door ketenpartners. Samen zijn we medeaandeelhouder van het Kenniscentrum, investeren we er in via informatie en data en waar mogelijk met menskracht of andere middelen. Door samen een Kennisplan op te stellen en in te spelen op actuele thema’s ontwikkelen we, ook met andere kennispartners, nieuwe inzichten en kennisproducten met waarde voor praktijk en beleid. Zo bouwen we de evidence base en werken we toe naar een lerend stelsel dat zich voor rechtzoekende burgers blijft verbeteren en vernieuwen.
Contact
Heb je een vraag aan het Kenniscentrum? Mail naar onderzoek@rvr.org