Innovatie sociale advocatuur en mediation
Bijdragen aan goede rechtsbijstand
“Innovatie voor sociale advocatuur en mediation” is een traject voor en door sociaal advocaten en mediators. Veel rechtsbijstandsverleners werken hier zelf actief aan. Er zijn veel mooie voorbeelden te vinden. Maar soms lukt dit minder goed dan gewenst. Door belemmerende regels, gebrek aan tijd en/of een netwerk en een platform. Het traject dat onder andere bestaat uit activiteiten en het delen van informatie en inspireren door goede voorbeelden te delen, wil bijdragen aan duurzaam ondernemen in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit doen we door te zoeken naar handige verbeteringen en die met elkaar te delen of verder passend te maken.
Om het duurzaam ondernemen in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te stimuleren, werken we samen met professionals uit de praktijk en partners zoals de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN), Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en de Raad voor Rechtsbijstand (Raad).
Enquête om behoefte in kaart te brengen
De eerste stap van dit project was het in kaart brengen van de behoefte van advocaten en mediators aan innovatie, ondersteuning en samenwerking om de productiviteit en kwaliteit van hun praktijk te verbeteren. Hiervoor werd in medio 2020 een enquête gehouden onder bij de Raad actieve rechtsbijstandverleners.
Innovatiethema's geformuleerd
Uit de enquête volgden innovatiethema's waarmee verschillende werkgroepen van sociale advocaten en mediators aan de slag zijn gegaan. Die thema's zijn kennis delen, digitaliseren, verbeteren en optimaliseren van werkprocessen, samenwerken en stimuleren van innovatie binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. De opbrengsten uit deze groepen die nuttig en inspirerend kunnen zijn voor rechtsbijstandverlener delen we.
Recht vooruit!
Om innovatie binnen de sociale advocatuur en mediation te stimuleren en meer tastbaar en visueel te maken, vinden onze activiteiten plaats onder de passende naam 'Recht vooruit'.
Bekijk de infographic 'Recht vooruit' in pdf-formaat. (pdf, 289 kB)
Behandelrichtlijnen WIA-zaken
Goede voorbeelden uit de rechtspraktijk delen en gebruiken is een bewezen effectieve manier om te werken aan kwaliteit van dienstverlening. Goede voorbeelden geven houvast en kunnen worden ingezet als geheugensteun. En kunnen helpen in de communicatie met de cliënt. Ook in de sociale advocatuur kennen we de voordelen hiervan. De afgelopen periode zijn ervaren en gespecialiseerde sociaal zekerheidsrechtadvocaten aan de slag gegaan met het opstellen van een eerste versie behandelrichtlijnen voor WIA-zaken binnen het sociaal zekerheidsrecht.
Nieuwsoverzicht
- Kennismaken met de Praktizijns sociëteit
- Online kenniskring / Webinar op 7 december voor ingeschreven mediators en advocaten
- Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten 2023
- Online kenniskring en webinar op 20 april voor ingeschreven mediators en advocaten, 22 maart 2023
- Kennismaken met de Praktizijns sociëteit? Meld je aan voor 1 april, 22 maart 2023
- Analyse en conclusie Project Perspektief, 22 maart 2023
-
Eerste versie behandelrichtlijnen WIA-zaken gereed!, 21 december 2022
- Het goede debat voeren bij juridische kwesties met hulp van de Myriagon tool (een interview met advocaat Maarten Kalkwiek), 11 juli 2022
- Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten is opnieuw vastgesteld, 13 april 2022
- 29 maart online kenniskring voor advocaten en mediators, 23 maart 2022
- Artikel Advocatie: Gezocht: sociaal advocaten om te brainstormen over scherpere werkprocessen, 26 oktober 2021
- Aanvragen subsidie beroepsopleiding sociaal advocaten nog mogelijk, 28 april 2021
- Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten, 3 februari 2021
- Challenge innovatie sociale advocatuur een succes, 7 december 2020
- Subsidie voor advocaat-stagiairs in stelsel van rechtsbijstand, 26 oktober 2020
- Enquête voor project innovatie sociale advocatuur en mediation, 7 juli 2020
Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten
Deze subsidieregeling heeft tot doel om de instroom van advocaat-stagiairs in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te stimuleren.
Analyse en conclusie Project Perspektief
Eind 2022 is als een van de onderdelen van het traject Innovatie, Project Perspectief door Jeroen Zweers en zijn team van NOUN.Legal, uitgevoerd en opgeleverd. Bij elf advocatenkantoren uit de sociale advocatuur zijn tijdens kantoorbezoeken knelpunten en oplossingen besproken en hoe kan worden gewerkt aan innovatie. Uit de opbrengsten is een advies opgesteld, dat verder is aangescherpt door en met de advocaten uit het project via een spel en een workshop.
Ook mee 'Recht vooruit'?
- Meld je aan voor updates uit het traject via innovatie@rvr.org
- Of wil je graag mee denken en doen? Laat het ons weten via innovatie@rvr.org. Geef in je mail aan met welk innovatiethema je graag mee wilt helpen.