Nieuws
Hier vindt u het algemene nieuws over onze organisatie.
Zoeken in de index
- resultaten 1-10
- resultaten 11
- volgende resultaten
Al 16 edities worden de Gouden Zandlopers (een soort juridische Oscars) uitgereikt op diverse thema’s en aan deelnemers uit het juridisch speelveld. Dit jaar zijn zowel het ‘Rechtsbijstandportaal’ als het ‘Project Perspektief’ zijn genomineerd voor een Gouden Zandloper! Het Rechtsbijstandportaal is een laagdrempelig doorverwijssysteem dat ervoor zorgt dat een rechtzoekende een passend hulptraject aangeboden krijgt. Project Perspektief heeft tijdens kantoorbezoeken werkprocessen onder de loep genomen bij diverse advocatenkantoren. Daaruit volgen adviezen voor procesverbetering aan ieder deelnemend kantoor en een algemeen advies aan de Raad voor Rechtsbijstand, deelnemende organisaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De Gezinsadvocaat voert de regie over de gehele route van zorg en recht in een scheidingsprocedure met aanverwante problematiek. Zorgen voor rust en veiligheid in een periode van beroering en onzekerheid. Dat is waar dit initiatief over gaat. Helpen door de verbinding tussen zorg en recht te bewerkstelligen. Het initiatief krijgt ondersteuning vanuit de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
De afstand tussen burgers met een (juridische) hulpvraag en de hulpverlener(s) overbruggen. Dat doet de SRV-bus. Letterlijk en figuurlijk. Ook in coronatijd rijdt de bus van het initiatief Samen Recht Vinden door heel Zeeland om te zorgen dat de Zeeuwen rechtshulp kunnen vinden. Maar de aan het initiatief deelnemende hulpverleners verlenen hun diensten inmiddels ook vanuit onder meer buurthuizen en bibliotheken. Op wielen of niet, de gedachte erachter blijft gelijk: mensen op een snelle en duurzame manier helpen bij hun probleem. Een idee dat ondersteuning krijgt vanuit de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
Eerstelijns rechtshulpverleners op een innovatieve manier ondersteunen bij complexe vragen van burgers. Daar draait het om bij de realisatie van het digitale kennissysteem door de Amsterdam Law Hub in co-creatie met onder meer de Universiteit van Amsterdam. Helpen bij het uitpakken van de spreekwoordelijke ‘boodschappentas vol brieven’ waar burgers mee aankomen als zij om hulp vragen. Begin december 2021 spreken we Nathalie Dijkman, initiatiefneemster en directeur van de Amsterdam Law Hub. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand is dit initiatief in juli van dit jaar van start gegaan. Voor de subsidieregeling heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld in 2020. Via de regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
De afgelopen jaren is de samenleving veranderd. Dat zorgt voor meer druk op de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Bemiddeling Extra is een uitbreiding op het bestaande Buurtbemiddeling, een landelijk werkende voorziening die in 2020 in 300 gemeenten in Nederland kwesties oploste tussen buren met de inzet van vrijwillige bemiddelaars. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand kunnen via Bemiddeling Extra nu ook complexere zaken worden opgepakt.
Overzicht en inzicht creëren voor en door de rechtzoekende zelf in zijn of haar eigen zaak. Dát is in essentie waar het initiatief ‘Mijn Zaak’ over gaat. In een serie van interviews maken we nader kennis met de mensen achter de 11 initiatieven die subsidie toegekend kregen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand.
Maak kennis met Berekenjescheiding.nl, een van de 11 initiatieven die subsidie toegekend kregen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand.
Tijdens het afnemen van het interview voor dit artikel begin juli is de bèta-versie van het portaal net live gegaan. Na de zomer wordt het portaal alweer verder uitgebreid. Een weloverwogen gefaseerde aanpak, bedacht en uitgevoerd door een hecht team van bevlogen mensen. Het Rechtsbijstandportaal brengt digitaal het probleem, de toevoegwaardigheid en de zelfredzaamheid van de rechtzoekende in kaart. Op basis van die informatie en analyse wordt de rechtzoekende doorverwezen naar een of meerdere rechtsbijstandaanbieders in de nulde, eerste of tweede lijn. We spraken met Judie Visser, projectleider en Maurits Geelkerken, advocaat en initiatiefnemer, over de ontwikkeling van het portaal en de achterliggende motivatie.
In 2020 heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan. In deze serie maken we nader kennis met de 11 initiatieven die subsidie kregen. Deze keer Uitelkaar.nl, gerund door een gedreven groep mensen die de scheidingservaring willen verbeteren.
De Raad voor Rechtsbijstand voert de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand uit. We stellen alle binnengekomen initiatieven kort voor.
- resultaten 1-10
- resultaten 11
- volgende resultaten