Verhaal van Lisette Planting
Talentgericht werken
Ik werk sinds 2011 bij de Raad en heb daar verschillende functies gehad. Een tijdje geleden kwam ik op het punt dat ik mijzelf verder wilde gaan ontwikkelen. Alleen de vraag was wat ik dan precies wilde. Ik heb toen een talenten- en motivatieanalyse (TMA) gedaan. Uit deze TMA kwamen talenten naar voren waar ik verder mee aan de slag wilde zoals persoonlijke effectiviteit en coaching. Samen met HRM en mijn leidinggevende heb ik gewerkt aan mijn ontwikkeling. In die periode werd ook duidelijk dat er een functie vrij zou komen die aansluit bij mijn talenten en waarbij ik de mogelijkheid heb mij verder te ontwikkelen. Dus toen de vacature van senior medewerker verscheen, heb ik meteen gesolliciteerd.
Mijn dagelijkse werk
Als senior ben ik het inhoudelijk aanspreekpunt, voer ik steekproeven uit en begeleid ik nieuwe medewerkers. Ook leid ik de dagstart en help ik met het organiseren van scholingsdagen. Heel afwisselend dus. Deze functie geeft mij de mogelijkheid door te groeien binnen de Raad en de kennis en kunde die ik de afgelopen jaren heb opgedaan te delen met een team. Het is fijn dat er vanuit de Raad met je meegedacht wordt als je jezelf verder wil gaan ontwikkelen. Er wordt de tijd voor je genomen om naar de mogelijkheden te kijken en hierover gesprekken te voeren.
De Raad denkt met je mee over ontwikkelmogelijkheden
Digicoach
Bij de Raad krijg je de mogelijkheid om naast je reguliere werk een neventaak/andere rol te vervullen. Bijvoorbeeld lid van een werkgroep of van de OR. Zelf ben ik sinds 2020 digicoach.
De digicoaches zijn in het leven geroepen om de medewerkers te ondersteunen, maar geven daarnaast ook informatie terug aan IM. Binnen de Raad hebben we zo’n 14 digicoaches die allemaal een eigen expertise hebben. De een is handig met Excel, de ander met het instellen van de iPhone of het systeem. Een keer per week hebben wij een digitaal spreekuur waar iedereen binnen de Raad kan inbellen en zijn vraag kan stellen. Buiten het spreekuur zijn wij natuurlijk ook bereikbaar. Als wij zien dat meerdere collega’s tegen hetzelfde probleem aanlopen, kunnen wij als digicoaches hier op inspringen door trainingen geven over dat specifieke onderwerp; zogeheten digisessies.
De reden dat ik digicoach ben geworden is dat ik zo de ontwikkelingen op ICT-gebied kan volgen en dat ik mensen kan helpen met dat wat ik weet. Ik alleen weet niet alles, maar samen met de andere digicoaches en IM als ondersteuning kunnen we veel collega’s helpen.