Veelgestelde vragen subsidieregeling advocaat-stagiair
Aan de vragen en antwoorden die hier beschreven worden kunt u geen rechten ontlenen. Bij eventuele tegenstrijdigheden tussen deze antwoorden en de tekst van de subsidieregeling met toelichting prevaleert de tekst van de subsidieregeling met toelichting.
De betrokken advocaat-stagiaire hoeft niet beëdigd te zijn ten tijde van de aanvraag subsidieregeling.
Nee, zolang de arbeidsovereenkomst maar binnen twee maanden na de subsidieverlening wordt opgestuurd.
Nee, er bestaat de mogelijkheid om het bewijs van toelating tot uiterlijk twee maanden na subsidieverlening in te dienen.
De aanvraag wordt ingediend via het daarvoor bestemde aanvraagformulier op de website van de Raad. De aanvraag wordt ingediend door de patroon/ het kantoor.
De arbeidsovereenkomst en bewijs van toelating tot de beroepsopleiding. Deze mogen echter ook tot uiterlijk twee maanden na de subsidieverlening worden overlegd.
Het aantal toevoegingen, omgerekend naar toevoegingseenheden, zoals omschreven in artikel 4.1 sub 2 van de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad.
Het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag is afhankelijk van het moment dat de aanvraag ingediend wordt. Bijvoorbeeld: wanneer de aanvraag in december 2025 wordt ingediend, kijkt de Raad naar het jaar 2024. Als de aanvraag vanaf januari 2026 wordt ingediend, kijkt de Raad naar het jaar 2025. De datum van de aanvraag is dus leidend voor de Raad.
De patroon en tweede begeleider moeten aan de voorwaarde voldoen dat aan hen in het jaar voorafgaand aan de aanvraag 30 toevoegingseenheden zijn afgegeven. De Raad zal dit controleren wanneer de aanvraag ontvangen is. De patroon en tweede begeleider advocaat hoeven daar geen bewijsstukken van mee te sturen.
Het gaat om de daadwerkelijk afgegeven toevoegingseenheden die verleend zijn. Ingetrokken toevoegingen tellen niet mee.
De Subsidieregeling beroepsopleiding sociaal advocaten 2025 geldt met terugwerkende kracht tot 1 mei 2025.
Deze subsidie kan niet met terugwerkende kracht worden verleend. Deze subsidieregeling heeft tot doel om, door middel van het verlagen van financiële drempels, de opleiding van advocaat-stagiaires in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te stimuleren. Het is dan niet passend om de eerder gemaakte opleidingskosten van een kantoor achteraf te compenseren.
Als de stagiaire de stage niet afmaakt en/of niet het benodigd aantal toevoegingen behaalt, kan de subsidieverlening worden ingetrokken of lager worden vastgesteld. De aanvrager dient het bestuur van de Raad op de hoogte te stellen van feiten en ontwikkelingen die ervoor zorgen dat aan de voorwaarden, verbonden aan de subsidieverlening, niet kan worden voldaan. Te denken valt aan langdurige ziekte, het uitdiensttreden van de stagiaire of het stoppen met de beroepsopleiding. Zie voor meer informatie ook het Vaststellings- en terugvorderingsbeleid bij Subsidieregelingen beroepsopleiding sociaal advocaten.
Hoe dit precies wordt vormgegeven is aan de aanvrager. Daarbij geldt het volgende. De patroon is verantwoordelijk voor de adequate begeleiding van de advocaat-stagiaire (en dient daartoe, verplicht door de NOvA, een patroon cursus te volgen). De tweede advocaat ondersteunt de patroon in het geven van voorlichting en raad met betrekking tot de praktijkuitoefening door de stagiaire. Ook de tweede advocaat geeft zowel op de inhoud als op het handelen advies en feedback aan de stagiaire. Dit kan zowel gevraagd als ongevraagd. Om dit te kunnen doen is het o.a. nodig dat de tweede advocaat en de stagiaire elkaar voldoende zien. De patroon en de tweede advocaat maken hier afspraken over. Daarbij geldt dat de patroon eindverantwoordelijk is voor de begeleiding en opleiding van de stagiaire.
Aanvragen voor het cohort van maart 2026 kunnen vanaf 1 november 2025 worden ingediend.
Aanvragen worden, mede met het oog op het subsidieplafond, op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Voor de behandeling van de aanvraag geldt een beslistermijn van 14 dagen. Na ontvangst van de aanvraag wordt in de eerste plaats beoordeeld of deze compleet is. Incomplete aanvragen worden niet in behandeling genomen. Als de aanvraag niet compleet is, dan wordt de aanvrager overeenkomstig artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in de gelegenheid gesteld om zijn aanvraag aan te vullen. In dat geval wordt de beslistermijn opgeschort tot de dag waarop de aanvraag is aangevuld of de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken (artikel 4:15, eerste lid, van de Awb). Wanneer het subsidieplafond is bereikt, zal de aanvraag worden afgewezen. Hetzelfde geldt voor aanvragen die onvolledig en niet tijdig zijn aangevuld en voor aanvragen waaruit blijkt dat niet aan de verplichtingen wordt voldaan.
Het subsidieplafond van deze subsidieregeling is vastgesteld op €2.430.000. Deze subsidieregeling vervalt als het subsidieplafond is bereikt of vervalt op 1 december 2026.
Er is geen maximum aan het aantal aanvragen verbonden per kantoor. Meerdere aanvragen zijn dus mogelijk.
Ja, het is ook mogelijk om een aanvraag in te dienen t.b.v. een advocaat stagiaire in deeltijd.
Het Vaststellings- en terugvorderingsbeleid bij Subsidieregelingen beroepsopleiding sociaal advocaten vindt u in deze PDF van de Staatscourant.