Nieuws
Zoeken in de index
Goede voorbeelden uit de rechtspraktijk delen en gebruiken is een bewezen effectieve manier om te werken aan kwaliteit van dienstverlening. Goede voorbeelden geven houvast en kunnen worden ingezet als geheugensteun. En kunnen helpen in de communicatie met de cliënt. Ook in de sociale advocatuur kennen we de voordelen hiervan. De afgelopen periode zijn ervaren en gespecialiseerde sociaal zekerheidsrechtadvocaten aan de slag gegaan met het opstellen van een eerste versie behandelrichtlijnen voor WIA-zaken binnen het sociaal zekerheidsrecht. En ze zijn klaar voor gebruik!
Burgers die rechtsbijstand nodig hebben maar dat niet krijgen omdat de Wet op de rechtsbijstand ervan uitgaat dat zij zelfredzaam zijn, kunnen via de tijdelijke Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid toch rechtsbijstand krijgen. Deze regeling is door de minister voor Rechtsbescherming in 2021 ingesteld na signalen van de Vereniging Sociale Advocaten Nederland (VSAN) en is een gezamenlijke aanpak van de Raad voor Rechtsbijstand met het Juridisch Loket en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Een recentelijk benoemde onafhankelijke adviescommissie onder leiding van prof. dr. mr. Ymre Schuurmans, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, brengt op basis van onderzoek door het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand advies uit over waar zaken waarvoor onder deze regeling rechtsbijstand kon worden verleend in de toekomst het beste belegd kunnen worden.
Toegang tot het recht en het verkrijgen van informatie, advies en ondersteuning en rechtsbijstand bij een geschil, ook voor financieel minder draagkrachtigen is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende rechtsstaat en van groot belang voor het vertrouwen van burgers in die rechtsstaat. Hierover sprak de minister voor Rechtsbescherming woensdag 30 november jl. met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), het Juridisch Loket en de Raad voor Rechtsbijstand. De organisaties ondersteunen gezamenlijk de uitgangspunten van de nieuwe fase in de stelselvernieuwing en vragen het ministerie om betrokken te zijn bij de verdere uitwerking in maatregelen. Daarbij staat het burgerperspectief steeds voorop: in gezamenlijkheid mensgerichte diensten verlenen voor een duurzaam stelsel dat aantoonbaar werkt voor mensen.
Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, bracht maandag 28 november jl. een werkbezoek aan het hoofdkantoor van de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) in ’s-Hertogenbosch. In een voortdurend veranderende en complexe maatschappij geeft de Raad uitvoering aan de hem opgedragen wettelijke taak op het gebied van rechtsbijstand, schuldsanering en tolken en vertalers. Daarbij staat de burger centraal en werkt de Raad aan een mensgerichte uitvoering. De minister kreeg een kijkje in een aantal werkprocessen binnen de Raad waarbij het draait om contact met burgers die gesubsidieerde rechtsbijstand nodig hebben en dienstverleners die deze bieden. Zo luisterde minister Weerwind mee met een gesprek tijdens de telefonische helpdesk van het Financieel Klantencentrum en besprak hij actief een geanonimiseerde casus met de medewerkers. De minister complimenteerde de Raad met deze manier van reflectie; kenmerk van een echt gezamenlijk lerende organisatie.
Lees meer…
De Raad voor Rechtsbijstand verzamelt, analyseert en deelt kennis en data over het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De komende jaren bouwen we het Kenniscentrum, het onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand dat zich hiermee bezig houdt, verder uit. Het Kenniscentrum gaat in de toekomst meer gegevens over verschillende onderwerpen binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand publiceren via gebruiksvriendelijke interactieve dashboards. Een van de stappen hierin betreft het online publiceren van het dashboard aanbod.
In opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand, in nauwe samenwerking met de Nederlands orde van advocaten (NOvA), heeft onderzoeksbureau Panteia onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt voor de sociaal advocatuur. Meer informatie over het onderzoek en de conclusies leest u in het rapport. Het onderzoek moet handvatten bieden om te bevorderen dat ook in de toekomst het aanbod van sociaal advocaten voldoende blijft om aan de vraag naar gesubsidieerde rechtsbijstand te blijven voldoen.
Al 16 edities worden de Gouden Zandlopers (een soort juridische Oscars) uitgereikt op diverse thema’s en aan deelnemers uit het juridisch speelveld. Dit jaar zijn zowel het ‘Rechtsbijstandportaal’ als het ‘Project Perspektief’ zijn genomineerd voor een Gouden Zandloper! Het Rechtsbijstandportaal is een laagdrempelig doorverwijssysteem dat ervoor zorgt dat een rechtzoekende een passend hulptraject aangeboden krijgt. Project Perspektief heeft tijdens kantoorbezoeken werkprocessen onder de loep genomen bij diverse advocatenkantoren. Daaruit volgen adviezen voor procesverbetering aan ieder deelnemend kantoor en een algemeen advies aan de Raad voor Rechtsbijstand, deelnemende organisaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De Raad voor Rechtsbijstand beschikt over een grote hoeveelheid data met betrekking tot de uitvoering van de Wet op de rechtsbijstand. Jaarlijks worden ca 40.000 toevoegingen op het terrein van het bestuursrecht afgegeven. Bij ongeveer de helft hiervan zijn gemeenten de wederpartij. Het gaat dan met name om data over geschillen in het sociale domein (voornamelijk over de Participatiewet en in veel mindere mate over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet). Deze data vormen de insteek voor de datadialogen die de Raad sinds enige tijd voert met gemeenten en maatschappelijke overheids-/uitvoeringsinstanties.
Op 19 mei jl. nam de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind de visie van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) op het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand in ontvangst. De partijen geven hierin hun gezamenlijke visie op een stabiel en duurzaam stelsel dat aantoonbaar werkt voor mensen en de professionals die hen bijstaan. Met aandacht voor de versterking van de sociale advocatuur en mediation.
Vanaf 16 mei gebruikt de Raad voor Rechtsbijstand een nieuw systeem van veilig mailen (Bastion365). Met de nieuwe applicatie kunnen we privacygevoelige informatie ook op een veilige manier met onze relaties delen.