Aanvraagprocedure
Hieronder een overzicht van het de gesubsidieerde projecten die lopen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand.
Deze online tool (met online scan) geeft een rechtzoekende een beeld van zijn/haar financiële situatie na de scheiding. Met de onlinetool kan de rechtzoekende zelf, al dan niet samen met zijn/haar partner en desgewenst in samenspraak met een hulpverlener, de afspraken doorrekenen die hij/zij voor ogen heeft. Rechtzoekenden kunnen indien gewenst gegevens digitaal uitwisselen met of gekoppeld worden aan een professional. De tool maakt financieel inzicht in de gevolgen van de scheiding voor iedereen in Nederland laagdrempelig beschikbaar. En als er recht is op gesubsidieerde rechtsbijstand, is het gebruik van de tool gratis.
Lees hier het interview met initiatiefnemers Carola en Paul van der Ploeg.
Lees ook de eindrapportage (pdf, 497 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
NB: Op dit moment wordt Berekenjescheiding alleen aangeboden via licentie door andere partijen, te weten: Uitelkaar.nl en Vereniging Eigen Huis. Het gratis gebruik is tot nadere besluitvorming vervallen. Alle gebruikers betalen eenmalig € 99. In verband daarmee is de gratis scan ook niet meer actief.
Dit project betreft de ontwikkeling van 'Buurtbemiddeling Extra', een uitgebreide vorm van de bestaande Buurtbemiddeling. Meldingen zijn complexer geworden en kunnen door contra-indicaties (b.v. psychiatrische problematiek en multiproblematiek) niet meer door Buurtbemiddeling worden opgepakt. Buurtbemiddeling Extra kan deze complexere zaak wel oppakken. Met behulp van Buurtbemiddeling Extra gaan rechtzoekenden met elkaar, onder begeleiding van mediators, in gesprek en hebben ze aandacht voor elkaars probleem. Zo worden buren/partijen gestimuleerd zelf de oplossing te vinden, waardoor een win-win situatie en een duurzame oplossing ontstaat. Door het inzetten van Buurtbemiddeling Extra wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de sociale cohesie in de wijk. Verwacht wordt dat er minder gerechtelijke procedures worden opgestart, waardoor ketenpartners en het gerechtelijke apparaat worden ontlast.
Lees het nieuwsartikel "Bemiddeling Extra voor extra hulp bij complexere zaken" voor een nadere kennismaking.
Lees ook de eindrapportage (pdf, 252 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Het project wil bijdragen aan een oplossingsroute voor het probleem van 'de boodschappentas aan papieren' die de complexiteit aan sociaal-juridische problemen symboliseert bij kwetsbare burgers. Door voor (in)formele eerstelijns hulpverleners een digitaal kennissysteem te ontwikkelen, wordt het hen mogelijk gemaakt de problematiek makkelijker of sneller te ontleden en overzichtelijk op te slaan in een persoonlijk dossier voor de rechtzoekende in begrijpbare taal en met gebruik van visuele weergaven. Het initiatief draagt zo bij aan een oplossingsroute voor de beperkt zelfredzame groep.
Lees het interview met initiatiefnemer Nathalie Dijkman.
De UvA heeft een juridische kaart ontwikkeld onder dit project: www.juridischekaart.nl
Lees ook de eindrapportage (pdf, 591 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
De digitale beslisboom ondersteunt juridische professionals in de complexe besluitvorming bij cliënten met multiproblematiek. Het gaat daarbij om een aantal onderwerpen die betrekking hebben op de functionele, emotionele en sociale problemen die spelen bij de rechtzoekende met multiproblematiek. De beslisboom geeft inzicht in een mogelijke oplossingsroute binnen het rechtsbijstand stelsel, maar betrekt ook andere domeinen in de oplossingsroute.
Lees de eindrapportage (pdf, 2.8 MB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Dit project betreft de ontwikkeling van een digitaal, dynamisch zaaksysteem voor bestuursrechtelijke problemen in het sociale domein. De oplossingsroute is een combinatie van informatie, advies, diagnose, triage, de werkwijze van een 'Living Lab' en het gebruik van Artificiële Intelligentie (kunstmatige intelligentie). Zo ontstaat een integrale benadering van het probleem van de rechtzoekende en er is aandacht voor niet juridische oplossingen. Het rechtshulpportaal legt de focus op informele geschiloplossing, met een laagdrempelige intake en een geautomatiseerd advies. Waar nodig biedt een rechtshulpverlener ondersteuning. Er wordt gezocht naar een duurzame oplossing, door o.m. de rechtzoekende te stimuleren zoveel mogelijk zelf te doen.
Lees de eindrapportage (pdf, 851 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Dit project betreft de ontwikkeling van een gezinsadvocaat. Deze voert de regie over de gehele route van zorg en recht in een scheidingsprocedure met aanverwante problematiek, van scheidingstoegang (of vanaf contact met het Juridisch Loket) tot en met de nazorg. De gezinsadvocaat werkt aan op maat gemaakte oplossingen in samenwerking met de rechter, de mediator, de gedragswetenschapper, de systeemdeskundige, maar ook met het Sociaal Wijkteam, Veilig Thuis, de Raad voor Kinderbescherming, jeugd GGZ en anderen.
Lees er meer over in het nieuwsartikel "De Gezinsadvocaat voor verbinding tussen zorg en recht".
Of lees het artikel "De gezinsadvocaat komt bij de moeilijkste scheidingen op voor beide ouders én de kinderen: wordt dit het nieuwe normaal?" in de Volkskrant van 3 januari 2023.
Lees ook de eindrapportage (pdf, 3.4 MB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Mijn Zaak is een digitale applicatie waarmee rechtzoekenden makkelijk (alle stukken over) hun zaken kunnen uploaden en delen met anderen (professionals en vrijwilligers), om samen met anderen hun juridische problemen op te lossen. De tool legt daarmee een elektronisch zaakdossier van de rechtzoekende op één plek aan. Daarnaast werkt de applicatie als een communicatieplatform voor bij een geschil betrokken partijen en (rechts-) hulpverleners. Het doel van dit project is om overzicht te creëren in zaken voor rechtzoekenden en (rechts-) hulpverleners en de communicatie tussen betrokken partijen en (recht-)hulpverleners te laten plaatsvinden en verbeteren.
Lees er meer over in het interview met de initiatiefnemers.
Lees ook de presentatie (pdf, 1.8 MB) en de eindrapportage (pdf, 468 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Het Rechtsbijstandportaal is een laagdrempelig digitaal doorverwijssysteem dat ervoor zorgdraagt dat de rechtzoekende een passend hulptraject aangeboden krijgt, de mogelijkheid tot samenwerking tussen partijen vergroot en de rechtzoekende uitsluitsel geeft over een eventuele toekenning en de hoogte daarvan. In het portaal worden het probleem, de toevoegwaardigheid en de zelfredzaamheid van de rechtzoekende met betrekking tot het probleem in kaart gebracht. Op basis van deze informatie wordt de rechtzoekende doorverwezen naar een of meerdere rechtsbijstandsaanbieders in de nulde-, eerste- of tweede lijn. Via een digitaal dossier wordt alle informatie vastgelegd en kan, met goedkeuring van de rechtzoekende, het dossier worden gedeeld met een andere partij. Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de problematiek van de rechtzoekende om op deze manier passende oplossingsroutes te ontwikkelen.
Lees er meer over in het nieuwsartikel "Rechtsbijstandportaal voor digitale doorverwijzing".
Lees ook de presentatie (pptx, 12 MB) en de eindrapportage (pdf, 776 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
In dit project wordt de rechtzoekende actief opgezocht via de ‘Samen Recht Vinden-bus’ (met een 'knipoog' naar de SRV-wagen van weleer). De bus is op centrale, bereikbare locaties in de provincie te vinden. De rechtzoekende wordt in deze bus geholpen door een multidisciplinair team met medewerkers van of directe aansluiting op juridische hulpverleners en lokale ambtenaren. Zo ontstaan korte lijnen naar en tussen de betrokken instanties. Ook beschikt de bus over een gedegen backoffice, waardoor problemen met derden (via bv zorgverzekeraar, overheidsinstanties, woningcorporaties) kunnen worden aangepakt. Ter plekke kunnen zo problemen die een meervoudig karakter hebben worden opgelost. Door snel aanpakken, kan bovendien escalatie van problemen worden voorkomen. Het project gaat uit van een 'lerend proces', waarbij continu wordt gekeken hoe de aanpak verder kan worden verbeterd. Dit moet resulteren in o.a. minder (juridische) kosten voor gemeenten en provincie, minder kosten voor de rechtsbijstand en integrale en breder gedragen duurzame oplossingen.
- Lees meer in over het project in het artikel over Samen Recht Vinden bus in het regionale dagblad PZC.
- Of bekijk de video waarin Nienke Slump vertelt hoe zij met haar stichting ‘Samen Recht Vinden’ het recht in de provincie Zeeland op een laagdrempelige manier aan huis brengt. Op onze eigen website vind je er meer over in het artikel "Samen Recht Vinden" of lees het jaarverslag 2021 (pdf, 623 kB).
-
Lees ook de eindrapportage (pdf, 1.5 MB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Binnen dit project wordt integrale sociaal juridische dienstverlening (SJD) in de lokale contexten van gemeenten aangeboden, zodat burgers structureel op een adequate manier geholpen kunnen worden. Met deze inzet op vroegsignalering en samenwerking tussen dienstverleners, worden sociaal juridische problemen van burgers in een zo vroeg mogelijk stadium onderschept en kan worden voorkomen dat zij tussen wal en schip raken en/of in een te laat stadium hulp inschakelen. Hiermee kan gerichte doorverwijzing bewerkstelligd of verdere escalatie worden voorkomen.
Pilot 'Sociaal juridische hulp om de hoek'
Om de burger beter te bereiken op plekken waar juridische hulp ontbreekt werd twee jaar lang in drie gemeenten (Hengelo, Heerenveen en Venray) een samenwerking tot stand gebracht tussen sociaal raadslieden en de lokale bibliotheek. Het doel was om burgers op een toegankelijke manier sociaal-juridische informatie, advies en ondersteuning te bieden van hoge kwaliteit. In de pilots in de drie gemeenten werden burgers structureel en op tijd geholpen bij sociaal juridische vragen. De hulp werd georganiseerd op een passende, integrale en laagdrempelige manier.
Meer weten over het project? Bekijk het webinar 'Pilot Sociaal Juridische Hulp om de Hoek' op de website van Sociaal Werk Nederland.
Bekijk ook de video met een compilatie van de pilots: 2022 06 15 compilatie met ondertiteling (youtube.com).
Alle conclusies en aanbevelingen lezen? Dat kan op de website van Sociaal Werk Nederland.
Lees ook de eindrapportage (pdf, 662 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.
Dit project betreft het (door-)ontwikkelen van de zelf-regieroute die rechtzoekenden zelf in staat stelt (onder begeleiding van het platform) om scheidingsafspraken te maken en de consequenties ervan te doorgronden. Het doel van dit project is om rechtzoekenden de regie te laten nemen in hun scheidingsproces wat leidt tot meer en toegankelijke informatie voor iedereen. Daarnaast sluit het platform aan bij de doelstelling dat in het toekomstige stelsel problemen worden voorzien van een duurzame en integrale oplossing. De verwachting bij de geboden oplossing is dat de rechtzoekende niet direct weer een nieuw probleem heeft, omdat nazorg als integraal onderdeel van de route wordt aangeboden en andere instanties worden betrokken.
Lees ook het interview met initiatiefnemers Kaspar Scheltema en Laura Kistemaker.
Lees ook de eindrapportage (pdf, 581 kB) van dit project met de evaluatie en conclusies.