Evaluatie Regeling Adviestoevoeging Zelfredzaamheid (RATZ)
Burgers die rechtsbijstand nodig hebben maar niet krijgen vanwege vermeende zelfredzaamheid, onderschatting van (juridische) complexiteit, en/of ontbreken van voorliggende voorziening, kunnen via de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz) toch rechtsbijstand krijgen.
Deze tijdelijke regeling, die door de minister is ingesteld naar aanleiding van signalen van de Vereniging Sociale Advocaten Nederland (VSAN) en op advies van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), het Juridisch Loket en de Raad voor Rechtsbijstand, is van start gegaan op 1 juli 2021.
Evaluatie van de RATZ
Het Kenniscentrum bij de Raad doet samen met het Juridisch Loket onderzoek naar de uitvoering van de subsidieregeling. Onder andere worden de typen rechtsproblemen in kaart gebracht waarmee burgers te kampen hebben, de reden(en) waarom zij zelf niet in staat zijn om de kwestie zelf aan te pakken en dus een verwijzing nodig hebben, de wederpartijen betrokken bij het probleem en de voorliggende voorzieningen die al dan niet kunnen worden ingezet en waarom dan (niet). Ook biedt het onderzoek inzicht in de werkzaamheden van het Juridisch Loket en de advocaten, de mate waarin problemen binnen de adviestoevoeging (Atz) van drie uur kunnen worden opgelost en de mutaties naar een toevoeging (Tz), bijvoorbeeld doordat er meer tijd nodig was om een probleem aan te pakken. Verder biedt het onderzoek een inkijk in de ervaringen van rechtzoekenden.
De resultaten van de evaluatie informeren de onafhankelijke Adviescommissie die een advies aan het ministerie uit zal brengen over een passende definitieve structurele voorziening.
Uitkomsten
Hiernaast vindt u de maandrapportages over de Ratz, die gedurende haar looptijd zijn uitgebracht.
De eindrapportage is begin 2023 opgeleverd aan de adviescommissie. Deze zal eind 2023 ook openbaar beschikbaar komen (o.a. op deze pagina).